@katka716 katka ak chces makronky na svadbe, urcite ich najprv ochutnaj (mozno som divna, ale mne sa zdaju byt sialene sladke, proste im neviem prist na chut) a ak ano, tak urcite si ich daj upiect od nejakej profesionalnej cukrarky. Macarons su cukrarske umenie, akoze fakt. Preto maju taky wow-efekt, lebo doma si ich len tak niekto neupecie. Potrebujes na to jednak mandlovu muku takej kvality, ktoru je u nas problem zohnat a taktiez musis pouzit vajcia ktore su stare presny pocet dni (cize pokial to nie su vajcia zo sliepok,ktore chovas za domom, tak sa to nikdy nedozvies) a musis otestovat tak 10 plechov vo svojej rure, aby si zistila, ze na ktorej priecke a pri akej teplote sa ti upecu tak, ako to ma byt. Kazda rura pecie inak, kazde vajcia su ine a kazda mandlova muka je ina, preto neexistuje fixny recept a clovek musi urobit minimalne 5 pokusov, kym tomu vychyta muchy. O macarons som si pisala v mnozstvom bloggeriek a bud sa im to doposial este nepodarilo, alebo sa im to podarilo, ale tak po roku skusania. Mne osobne sa macarons este nepodarili upiect, priznam sa, zakazdym sa mi po plechu roztiekla mazlava mandlova hmota. A to som si nastudovala stovky receptov, clankov, tipov a trikov. Prosim neber to ako nejaku kritiku, ale urcite si to daj napiect od niekoho, kto to ma v malicku.
Ahoj, my sme mali na svadbe makaronky, ale velmi sa neujali a priznam sa, ani ja som im neprisla na chut, a to sme ich mali v mini verzii, takze vyzerali skutocne lakavo
Mali sme a zožali obrovský úspech :-) Možno aj preto, že sme k nim mali príbeh a nemali sme ich n svadbe iba preto, že sa to teraz nosí :-) Pre nás majú tieto malé dobroty aj trošku iný význam :-)
Sama by som ich nepiekla, prečo, to vysvetlila @sugarfree999, a tá sa veru v kuchyni zvŕtať vie ;-)
pozor, ani u nás nevie robiť macarons každý, kto ich predáva ako profesionál! najprv naozaj ochutnaj, odporúčam Lucette.
@cappucinko@hallie
Drahe damy, tak to Vas asi prekvapim, ale MACARONS (po slovensky Makronky a nie Makaronky) su povodom z Talianska. Maju byt makkucke vo vnutri, so stavnatou naplnou s vyraznou chutou. Francuzi ich iba vela papali a preto ich preslavili. Ja som ich velky fanusik, papala som ich aj v Taliansku aj v Parizi, objednala som si uz aj od Lucette aj od Giraffe Bakery... Tie od Lucette su plnene cokoladou, tie od Giraffe Bakery su plnene podla tradicneho receptu a to granasom a buttercreamom podla prichute (vanilka, cokolada, karamel, citron, cucoriedka...).
@katka716
...a kedze otazka znela ci ma niekto osvedceny recept - tak staci si hodit MACARONS RECEPT do googlu a vybrat si. no myslim, ze domace nebudu take ako od profesionala.
ja som ich skusala 2x a nedopadli ako mali :-) vraj treba skusat a skusat a skusat.... ale mam jednu francuzsku cukrarsku knihu a tam tie makaronky vyzeraju presne ako tie moje - teda moje nedokonale makaronky boli vlastne dokonale podla knihy :-D
@nijasuomi makronky su vyslovene francuzske a zo ziadneho talianska nepochadzaju, dokonca to mozes najst aj na wikipedii ;-)
a kedze mam manzela francuza, makronky ochutnavame vsade kde sme a jednoznacne La Duree neprekona nic :-)
@nijasuomi makronky su vyslovene francuzske a zo ziadneho talianska nepochadzaju, dokonca to mozes najst aj na wikipedii ;-)
a kedze mam manzela francuza, makronky ochutnavame vsade kde sme a jednoznacne La Duree neprekona nic :-)
@nijasuomi dakujem za osvetu :-) a Lucette ma aj ine ako coko prichute :-) ak si jedla tie francuzske, sama si musela citit, ze macarons od giraffe sa im podobaju iba vzhladom... Nic v zlom :-)
@cappucinko pozerala som to. V 16. storoci zrejme makaronky do FR skutocne priniesla z IT Katarina Medicejska. Ale mali inu podobu, bol tam len zaklad. Postupne sa vdaka Francuzom stali tym, cim su dnes. Teda FRANCUZSKOU pochutkou :-)