Svadobné pierka. Ako to s nimi vlastne je?

Ahojte potrebujem poradiť ohľadom svadobných pierok, neviem presne aké a komu všetkému sa to pripína, prosím o radu? Dávajú sa aj ženám aj mužom či?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
ahoj, starejsiemu sa dava velke, pokial ho budete mat, vacsie aj otcom, ale vsetkym ostatnym by som dala normalne male, klasicke. a este som nebola na svadbe, kde by sa davali pierka aj zenam, no uz som o tom pocula... ;-)
Odpovedať
@zuzubb007 Ahoj, Zuzu! Aj ja som počula o tom, že sa dávajú aj ženám pierka, ale u nás sa to tiež nepraktizuje... Ja som dávala tak, že otcom veľké a u nás je zvykom dávať aj svedkom veľké. Tak bolo tak, že manželovi bol svedok jeho brat, jemu sme dali veľké, a potom som dala aj môjmu bratovi veľké, lebo on ma viedol do kostola... Ináč som mala svedkyňu, jej som nedala, ale ževraj som mala dať jej priateľovi, ale keďže nie sú zosobášení, a moc ho ani nepoznám, rozhodla som sa mu nedať... Je to celé na Tebe, ako si to rozložíš, hlavne, aby otcovia mali veľké, samozrejme, ženích najväčšie a najkrajšie :-) a potom, je to už na Tebe... A nezabudni sa dohovoriť, aby aj zo strany ženícha to bolo podobne, hlavne, ak to nebude veľká svadba... A ak veľká, tak sa to celé stratí v tom dave... :-) Veľa šťastia!!!
Odpovedať
Profilova fotka
U nás sa dávajú pierka aj ženám. Slobodným so dávala mašličky a ženatým a vydatým rozmarín s mašličkou.
Odpovedať
Profilova fotka
to su len take ondiate zvyky :D u mna ludia saskovali tak som kupila vsetkym:D kto si da, da si, kto nebude chciet nebude mat :) je mi to jedno:)
Odpovedať
ja napriklad davam vsetkym, rodicom a svedkoma astarejsiemu velke a ostatnym male, davam aj zenam, nebudem sa plasit este s tym, kto je slobodny a kto nie. Bola som na jednej svadbe a tam davali pierka vsetkym, ci muzom, ci zenam. Si myslim, ze to je uz na tebe, ako si to rozdelis a komu das :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
ahojte, k svadobným pierkam sa dáva ešte aj to zelené alebo stačí len svadobné pierko-mašlička a to zelené sa už k tomu nepripína....
Odpovedať
Profilova fotka
@vianocnystromcek presne tak, aj ja som naobjednavala az az a bude pre vsetkych, muzi tyrkysove a zeny cyklamenove a budu take lentiločky :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@nika19918 po svadbe si dovolim tvrdit ze pierka su totalna zbytocnost:) Vela z nich svadobcania stratili kdesi:))
Odpovedať
a aký je vlastne ich zmysel?:) z akého zvyku to vychádza:D
Odpovedať
Profilova fotka
ja si nemyslim, ze by to bola zbytocnost, je to pekny zvyk :-) a som milo prekvapena, u kolkych z nasich hosti som ich videla vylozene na policke spolu s menovkou :-D
Odpovedať
Ahojte, podľa môjho názoru sú pierka príjemným spestrením pre hostí zvlášť pokiaľ sú to také "malé umelecké diela",je to vlastne taký malý darček. Niekde som sa dočítala, že vraj pierka sa používajú preto aby sa takýmto spôsobom "označkovali" hostia ktorí idú na hostinu že patria k mladomanželom. Mali by byť vo farbe výzdoby. My sme mali krásne pierka, veľa hostí si ich chválili a poctivo nosili celú noc a následne sa vypytovali odkiaľ ich máme lebo také pekné ešte nikdy nedostali. U nás sa dávajú všetkým hosťom - ženám aj mužom aj deťom, no a jasne že rodičia, svedkovia a dokonca aj krstný rodičia mali veľké pierka. Bola som však aj na takej svadbe kde muži dostali pierko a ženy nič, to som bola trochu sklamaná :-(
Odpovedať
ahojte, mne sa "pierkovanie" páči a myslím že podstata toho je nenápadne "označiť" tých čo idú na hostinu, my sme dávali pierka vo farbe výzdoby, ženám smotanové a mužom bordové, všetkým sa páčili, dokonca tí čo omylom nedostali si ich pýtajú aj dodatočne :-D...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
neviem preco su pierka taka tragedia,...ale ja som sa rozhodla, ze zenich bude mat jedno velke (vo farbach mojej kytice a vyzdoby) a ostatni-> zenati: rozmarin s bielou maslickou a slobodni iba biele maslicky... hotovka! Nemyslim si, ze je zrovna podstatne ci ma niekto velke a ini mensie .... preto nebudem zbytocne minat evry na nieco, co pre mna nie je az tak podstatne.
Odpovedať
Profilova fotka
Mslim ze s´pierkami su rozne zvyky. My sme davali vacsie pierka svadobnym rodicom (aj otcom aj mamam), rozmariny pre vydate a zenatych a mensie stuzky pre slobodnych svadobcanov (opat muzov aj zeny). Ale niekde som pocula ze davaju iba muzom, niekde davaju male pierka vsetkym ale vydatym/zenatym na pravu stranu a slobodnym na lavu (resp. opacne). Je to uplne rozne tak si to urobte podla seba ako sa to vam paci!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
ja som na jednej svadbe dostala pierko a na druhej mali slobodné dievčatá náramky s bielym kvietkom a korálkami a bolo to fakt veľmi vkusné, je to jediné "pierko" ktoré som si zo svadieb ktoré som absolvovala odložila :)
Odpovedať
Profilova fotka
My sme pierka nedávali nikomu. Iba ženích mal urobené z kvetu aký som mala v kytici. A nikomu to nechýbalo.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Davaju sa este pierka? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lucinka188 My sme dávali všetkým, aj ženám a dievčatkám sme dali také náramky kvietkové. Niekde dávajú len mužom pierka..asi záleží od zvyku v danom kraji a tak..ale aj teraz čo sme boli na svadbe v októbri, tak dávali všetkým pierka.
Odpovedať
@lucinka188 je to na tebe, ako si spravíš....ja budem dávať :-)
Odpovedať
Profilova fotka
u nás sa dáva len chlapom..aj slobodným, aj ženatým..:)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
ahoj dávajú sa starejšiemu ak ho budeš mať.no ja ho na svadbe nechcem.otcovia majú väčšie,aj mamy.aby bolo rozoznať kto sú svadobní rodičia.a ostatní majú rovnaké menšie.niektorí majú také zvyky,že dávajú slobodným dievčatám kvietkové náramky. ;-)
Odpovedať
Ahojte, tiez prave rozmyslam nad pierkami, a napadlo ma, ze co keby dam vsetkym male a hotovo ? iba zenich by mal velke vo farbe kytice.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubika111 my davame male vsetkym okrem zenicha a otca nevesty a zenicha aj maminy budu mat male
Odpovedať
U nas bude mat pierko len zenich, ocinovia a svedok
Odpovedať
A kedy sa dávajú pierka hosťom?
Odpovedať
Super, ze som natrafila na tuto temu, chcela by som sa opytat, tie co ste davali pierka len slobodnym/slobodnym ine nez zenatym, ako ste riesili pary kde je jeden z paru rozvedeny, pripadne ak spolu maju dvaja deti ale nie su zosobaseni? Zamyslala som sa nad tym a nerada by som sa niekoho dotkla (napr. ze vsetci hostia uvidia ze dvaja nie su zosobaseni alebo podobne). Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@ka3eena na kazdej svadbe kde som bola dostali pierka uplne vsetci, muzi zeny aj deti, oznacujeme tak svadobnych hosti vsetkych. Cize ich "neoznacujeme" aby sa odlisilo v akom su alebo niesu stave a pod. ale iba im tym pripnutim pierka akosi udelujeme titul svadobneho hosta :D Takto to spravim aj ja na mojej svadbe :) Zenich, starejsi, svedkovia a nasi otcovia budu mat ine, vacsie pierka, a nase mamy dostanu kyticky, podobne mojej svadobnej len mensie.
Odpovedať
ja budem dávať pierka iba chlapom, lebo ženy aj tak vždy frflú že sa im zničia šaty (ani mne by sa to nepozdávalo pichať si do šiat zicherku). Takže budú mať iba chlapi, odlišujem len svadobných otcov a svedkov (ja mám sestru, takže tá nebude mať nič). Ostatní budú mať rovnaké, bez ohladu na rodinný stav a vek. Ale mám nejasno v tom, aká zelená rastlina sa tam k tomu dáva - viete mi poradiť prosím? myslela som že iba zo živého plota (buxus) ale píšete rozmarín. kde to potom zháňate?? ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, chcela by som sa opýtať, že kedy je ten čas, aby pripli družičky pierka svojim fešákom? Pretože naša svadba prebieha tak, že môj budúci po mňa síce príde domov, ale hostia sa stretnú až pri sále, kde sa budeme odoberať od rodičov. Neviem, kde by som tie pierka mala dať....ako to urobiť, aby si každý pripol pierko.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, a rozlišujú sa slobodní a ženatí? Ako? A teda pierka sa dávajú len tým, ktorí idú na hostinu? A tí, čo idú po 22:00? S tými je to ako? Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?