Fotograf verzus autorské práva

Profilova fotka
Zvažovala som viacerých fotografov, ale po tom, ako mi poslali podmienky zmlúvy, ma odrádza niečo také: "na nakladanie so zábermi a fotkami potrebujete môj písomný súhlas" resp "šírenie, kopírovanie alebo iné použitie je možné len s mojim písomným súhlasom." Nechcem, aby fotografie, za ktoré niekomu zaplatíme boli jeho majetkom a mohol ich šíriť bez můjho súhlasu. (Niekedy sú zábery z dosť intímnych chvíľ, kde mi je ľúto dvojice, ktorá podpisom takej zmlúvy súhlasí so zverejňovaním tak osobných fotografií.) A naopak, ak si napr. ja na svoju webovú stránku budem chcieť dať fotografiu samej seba z vlastnej svadby, budem musieť žiadať o písomné povolenie. (Samozrejme chápem, že fotograf sa tak bráni tomu, aby niekto jeho fotografie nezneužil na komerčné účely, alebo z nich upravovaním v různych programoch "nevytvoril" niečo nežiadúce.) Riešil to niekto z vás napr. tak, že žiadal o úpravu zmlúvy, kde bude napr zo strany objednávateľa písomný súhalas, že nebude zasahovať do fotografií a využívať ich na komerčné účely apod. a zo strany fotografa súhlas, že ich může zverejňovať len spísomným súhlasom objednávateľa? ďakujem za pomoc ( a ďakujem fotografom, že ma za otázku neukameňujú, resp ak áno, tak ma to utvrdí v názore svadby bez fotografa :-) )
Odpovedať
Profilova fotka
Ja osobne neviem o nikom kto by musel žiadať o súhlas fotografa či si môže svoje vlastne fotky vycapit na net :-) trošku na hlavu postavené, skôr by som povedala že to tam píšu len pre istotu keby niekto urobil niečo nelegálne aby boli chránení.
Odpovedať
Profilova fotka
tiež neviem o tom, že by fotografom vadilo, keď si ich nevesta zverejní svoje svadobné fotografie :-) Pokiaľ je ten fotograf normálny, určite sa s ním dá dohodnúť čo sa týka zverejňovania fotografií, či už z jednej alebo z druhej strany. ;-) Ďalšia vec je, že čo je už raz na internete, k tomu sa môže dostať hocikto, v takom prípade sa ťažko chránia autorské práva.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte damy, som fotografka a rada by som sa zapojila do diskusie. :) Pokial si neodkupite autorske prava na fotografie, tak podla autorskeho zakona je vlastnikom fotografii stale fotograf, vy si kupujete iba fotograficke sluzby. Velmi jednoducho zhrnute. Je to mozno neprijemne, ked si to clovek precita v zmluve, ked si vsetko spocita, ale tak to jednoducho je a ostatne je vecou dohody medzi vykonavatelom a klientom. Fotime nie jeden rok a nikdy sme nemali problem s tym, aby si nevesty zverejnovali fotky ako uznaju za vhodne. Odovzdavame fotky v takej kvalite, ze sa ani za jednu nehanbime a veselo nech nas prezentuju dalej. Myslim si osobne, ze problem s tym mozu mat ti, ktori odovzdavaju fotografie v surovom stave a vo velkych mnozstvach, kde sa samozrejme najdu nepodarky a to uz potom naozaj fotograf nerad cita svoje meno pod fotkou. Cize zalezi naozaj od fotografa, co vypusti zo svojich ruk. Pre predstavu ako je to s hudbou, nad tym som sa akruat pred pol hodinou poriadne vytocila a rovno sme aj zrusili bonus pri celodennych svadbach - fotoprezentaciu s hudbou, nakolko nemienime porusovat aut. prava. A podrzte sa 1 min. pesnicky do videa, prezentacie na komercne ucely = 500 eur. ;) Takze tak je to s tymi aut. pravami, snazit sa uz len vyjst si v ustrety ako sa da. Jedna vec su zmluvy, druha vec je seriozne vzajomne spravanie sa zucastnenych stran. :) Pekny den prajem vsetkym. Linda
Odpovedať
@trilien @lindiask ak mozem, dam niektore veci na pravu mieru... kedze fotografie su autorske diela, nie su nikoho vlastnictvom, pretoze nemozu byt predmetom vlastnickych prav, ale len autorskych prav ci uz majetkovych alebo osobnych.... objednavatel - v tomto pripade nevesta moze pouzit fotografie na zaklade licencie, na podmienkach licencie sa samozrejme musi dohodnut s fotografom, ale aby som to zhrnula - ide najma o sposob pouzitia (napr. na nekomercne ucely, t.j. aj zverejnenie na fb napr.) a vyhradnost/nevyhradnost licencie.... nevyhradna licencia znamena, ze fotografie moze pouzit aj ich autor a licenciu moze udelit aj tretim osobam... co sa tyka odplaty, zvycajne je zahrnuta v zmluve o dielo, vtedy dalsie a uz vobec dodatocne poplatky za pouzitie fotografii podla zmluvy nemozu byt "vyrubene" ... dalsi suhlas autora s pouzitim fotografii (sposobom podla zmluvy) nie je potrebny.... je vsak potrebne vzdy uvadzat meno autora ! (najlepsie priamo s jeho vodoznakom) ak uzavries zmluvu o dielo s fotografom bez licencnej zmluvy, tak v zasade mas dielo, ale nijak ho nemozes pouzit (ani si dat sama vytlacit fotografie, dat ich na internet a pod.) - tym je ale zmareny zakladny ucel zmluvy o dielo, preto licenciu urcite treba s fotografom vyrokovat a urcite neuzatvarat zmluvu bez nej... co sa tyka tvojej podobizne na fotografiach a jej sirenie, toto nespada pod autorske prava.. ale ide o ochranu osobnosti kazdeho cloveka podla obcianskeho zakonnika... bez tvojho suhlasu (alebo suhlasu inych osob na fotografiach) nemoze ani autor fotografie pouzit svoju fotografiu... vynimkou su v tomto pripade len umelecke ucely, ale aj tie len za podmienky, ze je to urobene primeranym sposobom a nezasahujuc do opravnenych zaujmov zobrazenej osoby, co je teda napr. spominana intimita... na komercne ucely nemoze nikdy fotograf vyuzit fotografiu bez suhlasu cloveka, ktory je na nej zobrazeny... ja vzdy pripravujem zmluvy, ktore obsahuju vsetky tieto atributy, aby boli chranene obe strany a aby si boli svojich prav vedome... ale aj ked napr. ochranu osobnosti nebude zmluva o dielo obsahovat, patri kazdemu zo zakona... drzim palce @trilien - urcite najdes seriozneho fotografa, ak mas zaujem, na par z nich mam kontakt, posuniem :)
Odpovedať
Profilova fotka
@nag ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď, veľmi si mi pomohla, to je presne to, na čo som sa pýtala :-) ..a áno, prosím si kontakty na profesionálov :)
Odpovedať
Profilova fotka
@nag absolutny suhlas :)
Odpovedať
Profilova fotka
@trilien Dobrý deň, som svadobný a portrétny fotograf z Košíc a rád prispejem do súdka vedomosti i ja. Zmluva má slúžiť fotografovi, ako pomocná barlička pri objednávke služieb, aby si klient bol vedomý všetkých aspektov a nebolo pred ním nič skryté, prípadne aby si nedomýšľal extra služby, ktoré niesu zahrnuté v balíku. Donedávna som sám používal jednoduchú 2 stranovú zmluvu no z dôvodu zlých skúsenosti u špecifických klientiek som zapracoval na niekoľko stranovej zmluve. V jendoduchosti napísané, ak si vyberiete svadobného fotografa, ktorý to robí z Vášne a nie z nutnosti, tak takému svadobnému fotografovi slúži zmluva výhradne, ako prehľad objednávky a k ničomu inému ju nepotrebuje. A spomínané použitie svadobných fotografií: Každý svadobný fotograf umožní kientovi svoju prezentáciu fotografií (jediná výnimka môže byť, že by sa naozaj hanbil za svoju prácu) a to či môže fotograf prezentovať Vaše svadobné fotky v svojom portfóliu je prípad od prípadu. U mňa pri objednávaní služieb mi potvrdzuje či môžem alebo nie a každé rozhodnutie rešpektujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@marekjanicko ďakujem za prispetie do súdka :)
Odpovedať
@marekjanicko zmluva urcite nesluzi ako pomocna barlicka pri objednavke.. na toto odporucam pisomnu objednavku potvrdenu stranami, ktora pripadne moze byt prilohou zmluvy... podstatou zmluvy je ochrana oboch stran... napisem uplne bezny priklad, co sa moze stat Vam ako fotografovi, ak nemate uzavretu licencnu zmluvu... klientke odovzdate fotografiu, povedzme umelecky portret.. ona si ju verejne zavesi napr. na FB stranku, tam to najde niekto, komu sa ta fotka bude pacit a ponukne Vasej klientke, ze fotku "odkupi" napr. na zverejnenie v casopise alebo kdekolvek inde... ona v domneni, ze vsak si fotografie "odkupila" (ako pisala v prvom prispevku @trilien), fotku "odpreda" a ma zisk... tym ujde zisk Vam (a mozno Vas ako autora dokonca ani neuvedu)... ked sa to dozviete, co urobite? bud si poviete, kaslem na to, alebo ak sa Vam to stane po niekolkykrat, uz Vas to nastve a tak si takto usly zisk budete chciet sudne vymahat (pripadne nahradu skody, ak o klientkinom zisku nebudete vediet)... ale, kedze v sucasnosti uz po novele autorskeho zakona plati, ze ak sa udeluje nevyhradna licencia, zmluva nemusi byt pisomna (co je dost nestastne), tak sa sikovny advokat klientky moze v hajeni klientky ubrat touto cestou a tvrdit, ze bola uzavreta ustna licencna zmluva a klientka mala pravo pouzit fotku aj na komercne ucely... v samej podstate takto budete mat patovu situaciu - slovo proti slovu, Vy ako zalobca pravdepodobne nebudete vediet dokazat opak... a prave uzavretie licencnych zmluv predchadza takymto situaciam, klient aj autor su si na zaklade zmluvy vedomi, co mozu a nemozu s fotkou robit, v zmluvach su vacsinou aj dosledky porusenia zavazkov - napr. zmluvne pokuty, co posobi este odstrasujucejsie na pripadne porusenie zavazkov z oboch stran (okrem satisfakcnych/reparacnych dosledkov v pripade porusenia)... takze summa summarum..... uzavretie zmluvy neuskodi ani jednej strane (ak nahodou nie je zmluva spisana uplne nevyvazene, tam vsak uz treba riesit napr. spotrebitelske prava, ale to uz zachadzam uuuplne inde), prave naopak, chrani prava oboch stran! co sa tyka ochrany osobnosti - dobre robite, ze ten suhlas/nesuhlas respektujete, inak by ste porusovali zakon a klient by si mohol od Vas vymahat nemajetkovu ujmu.... uz koncim s touto mojou malou pravnou poradnou... pekny vecer :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Toto nie je nastastnejsi priklad autorstvo nie je prenesitelna vec cize tretia strana nemoze si svojvolne nakladat ci ma zmluvu alebo nema svojvolne ako chce. To je akokeby som si kupil DVDcko s nejakou hrou, hudbou filmom a vytvaral duplikaty ktore by som predaval dalej. Zmluva predovsetkym chrani nevestu v zmluve je zakotvene akym sposobom moze z dielom nakladat a co vlastne si objednava. Druha vec autor moze pouzivat svoje dielo na svoju prezentaciu a propagaciu pokial nijako nehani alebo neuraza fotografovanu osobu. Akurat rozdiel je v tom ak by dalej predaval svoje dielo bez suhlasu klijenta na ktorom je odfoteny inym stranam. Neviem si predstavit situaciu ak by kazda nevesta nesuhlasila zo zverejnenim fotiek taky fotograf v podstate krachuje pretoze nema ako sa prezentovat pre dalsieho klijenta. Nastastie moze zverejnovat svoje diela bez suhlasu ak sa nijako nehania neuraza klijenta a v podstate mala by to byt aj podcta pre klijenta ze autor sa popisi delom ktore vytvoril znamena to ze si stoji za svojou pracou. Neverim ze by nejaka nevesta nesuhlasila z nejakou obmedzenou ukazkou fotiek napriklad len nejakym uzkym vyberom fotiek.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@markolino @nag @marekjanicko @lindiask Dobrý deň. Obnovím túto tému... Dá sa s fotografom/kameramanom nejako zmluvne dohodnúť, aby fotky/zábery z našej svadby absolutne nikajo neprezentoval ďalej a nezverejňoval? Jednoducho si neželáme, aby AKÉKOĽVEK fotky/zábery zo svadby boli kdekoľvek zverejnené alebo dostupné komukoľvek inému. Takisto my nebudeme šíriť a zverejňovať naše fotky nikde. Chceme si len najať kameramana/fotografa na urobenie záberov z našej svadby, aby nám ich odovzdali a tým to hasne. Proste pre našu potrebu! Viem, že oni si tým chcú prezentovať svoju prácu, ale nechceme dovoliť zverejniť žiadnu, ani len obmedzenú ukážku zo svadby. Chceme to vyslovene len pre nás. Je takéto niečo možné? Akú zmluvu máme s fotografom a kameramanom spísať? Ďakujem pekne za rady.
Odpovedať
@leanice daj si to ako podmienku do zmluvy ,ktoru butete podpisovat pred svadbou,zmluvu vam bude robit fotograf tak ked sa s nim stretnete treba mu oznamit ze si neprajete zverejnovanie vasich fotiek fotografom na ziadne ucely. tj.vasa svadba ostane vyslovne privatna,neviem ako je to na slovensku ale v zahranici si musis priplatit,lebo fotograf prakticky straca prezentacny material....na zaklade takejto zmuvy ak bude porusena zo strany fotografa (nestava sa casto) mozes vymahat penaznu nahradu za porusenie zmluvy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
da sa spisat licencna zmluva a jej nasledne pouzite ale ziaden normalny fotograf s vami taku zmluvu neuzavrie isiel by sam proti sebe Myslim ohladom vlastneho prezentovania vlastne autorskeho prava sa ani vzdat nemoze. Osobne ak sa mne raz zacas take nieco stane tak ziadam priplatok za to ze fotky nemozem zverejnit pre vlastnu prezentaciu. Nezverejnovanie je ale dvojsecna zbran musite si polozit otazku podla coho si vyberate fotografa ? Predsa podla jeho portfolia. Keby teoreticky kazda nevesta nechcela aby fotograf sa mohol prezentovat vlastnou pracou tak by ste vlastne nepoznali ani koho si vybrat pretoze by nemali co ukazat. nastala by nasledna vec novovznikajuci fotografi by neixistovali lebo nijaka nevesta si ich nevyberie lebo nemaju portfolio. Nasledne uz fungujuci fotogtrafi kludne mozu znasobit svoju cenu lebo budu nedostatkovy tovar. Nexistoval by pomysleny kvalitativny rebricek fotografov, lebo realne podla coho ich shodnotite ak nemaju fotky ktore mozu dat na svoj web. Osobne ja taketo zakazky odmietam kedze nemozoem sa prezentovat vlastnou pracou vlastnou fotografiou. Zda sa mi taka poziadavka nezmyselna.
Odpovedať
@markolino Chapem, že sa tým fotograf prezentuje. Ale predstavte si, že si idem zajednať fotografa, ktorého prácu som absolutne nevidela a nič o ňom nepočula. Čiže som nevidela jeho prezentačný materiál. Ak niekto nemá problém, aby zverejnili jeho svadbu, prosím, ale ja veru problém mám. Je to moja svadba, ktorú si ani ja sama nikde na internet nevycapím, tak si neprajem, aby to robil fotograf. Je to jeho dielo, ale na fotkach bude moja tvár. Takže ja si zajednávam jeho, aby nafotil mňa, a za túto službu mu aj zaplatím, príp. priplatím. A ako hovoríte, stane sa aj Vám, že máte takúto požiadavku. Takže nie je nezmyselná. ;-) Nemám problém si za to priplatiť, len chcem aby bola táto moja požiadavka vyhovená a dodržaná.
Odpovedať
pri výbere fotografa sme tiež narazili na kadejaké nám nevyhovujúce podmienky, ako napr. že fotograf má právo poskytovať fotografie tretej strane a pod....tak sme si zmluvu upravili tak aby obe strany súhlasili...dohodli sme sa na tom, že na svoju prezentáciu môže fotograf použiť fotky z fotenia pred obradom..a nebol s tým najmenší problém
Odpovedať
a keď si niekto nepraje zverejniť fotky tak tiež to nevidím ako nezmyselnú požiadavku....veď predsa fotograf hádam nemá na prezentáciu nafotenú iba jednu svadbu....
Odpovedať
@leanice ahoj, určite sa to dá. My si tiež neprajeme, aby niekto niekde zverejňoval naše fotky či videá, takže pokiaľ chce fotograf prácu/zákazku, tak nebude mať problém vyhovieť. A ak treba, priplatíme si. Veď je kopa ľudí, ktorým to nevadí, tak si môžu založiť portfólio z týchto záberov. Podľa mňa kontaktujte vášho fotografa a na rovinu sa s ním o tom pobavte. Ak je seriózny a váži si zákazníka, nebude mať najmenší problém :)
Odpovedať
@malaopicka Ano, ano, ideme sa s ním stretnúť budúci týždeň, tak mi len napadlo, že sa tu spýtam, aké sú skúsenosti a na čo sa mám zamerať, aby v zmluve bolo...
Odpovedať
Profilova fotka
@leanice je to vec dohovoru s fotografom to je jasne ale s pohladu fotografa kazda odprezentovana svadba mu umozni dalsie opytane nevesty na fotenie. na druhej strane moze fotograf urobit to ze ani vy nemozete svojvolne sirit jeho pracu a robit si kopie. Dokonca moze to chranit vodoznakom. Je to naozaj vec dohovoru ale osobny moj postoj je ten ze odmietam taketo zakazky lebo z dlhodobeho hladiska su pre mna neuzitocne a z velkou pravdepodobnostou viem ze ziskam inu nevestu na rovnaky termin ktora suhlasi aby som par fotiek mohol dat do blogu alebo na web. Chcem este dopisat ak nevesta uverejni fotografie mala by automaticky aj zverejnit autora.
Odpovedať
@markolino Tiež nebudem fotky šíriť a zverejňovať. Chcem to ozaj pre vlastnú potrebu, zarámovať na stenu, alebo vytlačiť a dať do albumu doma v obývačke. Nemám problém to s fotografom urobiť zmluvne tiež aj z mojej strany. Preto ma zaujímalo, či stačí, ak si s fotografom dáme do zmluvy, že on nebude nikde šíriť a zverejňovať fotografie, a ja ich tiež nikde nezverejním, alebo je treba upraviť nejakú licenčnú zmluvu, a dohodu o ochrane práv osobnosti podľa občianského zákonníka, ako bolo rozoberané v príspevkoch na začiatku.
Odpovedať
Profilova fotka
Odporúčam s fotografom uzatvoriť Zmluvu o vytvorení autorského diela a licenčnú zmluvu podľa ustanovení §39 a § 40 zákona č. 618/2003 Z. z. Autorský zákon v znení neskorších predpisov, kde uvediete ustanovenia o poskytnutí licencie na použitie diela (fotografií). V nej autor fotografií (fotograf) udelí objednávateľovi (klientovi) v písomnej podobe licenciu (výhradnú alebo nevýhradnú) na: 1. vyhotovenie rozmnoženiny diela, 2. zaradenie diela do súborného diela 3. verejné vystavenie diela alebo jeho rozmnoženín. Taktiež autor po vzájomnej dohode udelí Objednávateľovi k Dielu licenciu (bez alebo s) ďalším množstevným alebo teritoriálnym obmedzením na dobu neurčitú alebo dobu určitú. Je dobré pamätať aj na to, že Objednávateľ by nemal vykonať akýkoľvek zásah do Diela a mal by byť povinný v rámci svojich možností zabezpečiť pri používaní Diela (fotografií) jeho ochranu pred akýmkoľvek hanlivým nakladaním, ktoré by malo za následok narušenie cti a dobrej povesti Autora.
Odpovedať
Profilova fotka
Odpoved pre nevesty ktore nechcu aby boli publikovane profesionalnym fotografom preco sa mi to zda byt nezmyselne z vynimkou pokial nepracuju v nejakych bezpecnostnych zlozkach tohto statu. Argumentacia ze si chcu fotky nechat pre vlastne sukromie svadba nie je uplne sukromna zalezitost je tam kopec hosti co tiez maju fotaky alebo telefony a fotia si a uverejnuju to na socialne siete. To zakazete aj im fotit a zverejnovat ?
Odpovedať
@markolino Proste je to zásada. Ak sami nezverejňujeme svoje fotky na internete, tak nechceme aby ich zverejňoval niekto cudzí. A áno, bude tam kopec hostí s telefonmi a foťákmi, ale sú to moji priatelia a rodina, ktorí ma poznajú a vedia že si fotiek môžu spraviť koľko chcú, a tie, na ktorých som ja so ženíchom, si môžu nechať, no nezverejnia ich.
Odpovedať
@markolino sorry, ale myslím si, že fotografa nie je nič do toho či si niekto bude nevestu a ženícha fotiť. Ak raz majú objednávatelia služby takúto podmienku a vy ju nedokážete alebo skôr nechcete splniť, je kopa iných fotografov, ktorý to spravia, či už za príplatok alebo normálnu sumu. Žiadneho dodávateľa nemusí zaujímať dôvod a pozadie. Buď to viete splniť alebo je možnosť nájsť si niekoho iného. Okrem toho, nemám pocit, že by tuto @leanice žiadala takúto službu od vás, takže môžete byť kľudný, o portfólio neprídete ;-) ako sa to hovorí? Náš zákazník, náš pán ;-)
Odpovedať
@markolino Veď ako bolo napísané v úvodnom príspevku tejto diskusie - snáď nás za túto otázku /názor/ fotografi neukameňujú... :-) Takže každý má na túto vec svoj názor, treba len rešpektovať. Ja fotografov plne chápem, že to slúži len pre ich prezentáciu a ďalšiu prácu. A ak má objednávateľ opačnú požiadavku, prečo nevyhovieť? Mali by ste len ďalšieho spokojného zákazníka :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leanice Treba s fotografom spisat licecnu zmluvu o diele a tam dat body ktore chcete urcite to nerobit len ustnou dohodou.
Odpovedať
Profilova fotka
@leanice Dobry den, zmluva medzi Vami a svadobným fotografom je zmluva medzi dvoma subjektmi a ty sa dohaduju nielen na cene ale i na roznych podmienkach, ako je napriklad moznost zverejnit svadobné fotografie. Moja zmluva tento bod standardne zahrna a kazdy klient sa k tomu vyjadruje v den podpisu zmluvy. Uz som zazil osobne z ust fotografa i pribeh, kedy klientova podmienka bola, ze po dofoteni svadby pri odchode odovzda vsetky pametove karty, ktore pojdu na spracovanie inemu grafikovi. Osobne nevidim dovod, preco by svadobný fotograf tuto podmienku neakceptoval. Skor by som videl problem v niecom inom. Pri takejto poziadavke sa Vam rapidne zuzuje okruh fotografov. Fotograf musi byt 100% seriozny a i s vedomim, ze foti nieco co nikto neuvidi odvedie svoj vykon na 100%. Laicky napisane: "Odviedli by ste sama dobre pracu pokial by ste za nu neboli odmenena ani pokarhana?" Pre svadobného fotografa je odmena alebo trest prezentacia dobrych alebo zlych fotografii, ktora mu v tomto pripade nehrozi. Nemozem pisat za inych kolegov no mozem za seba. Mavam taku poziadavku 1-2 rocne aby sa fotky nezverejnovali no to mi nebrani ziskat si novych klientov z danej svadby stylom mojej prace a nepotrebujem k tomu fotky z danej svadby do portfolia. Bezne sa stretavam, ze si odomna hostia beru vizitku este pocas hostiny so slovami: "Vas chceme" a preto prezentacia fotiek z danej svadby nieje az tak dolezita. Skor sa budete musiet sama vysporiadat s otazkami od inych: "Kedy budeme vidiet svadobne fotky." Mnoho ludi sa totiz chce vidiet na fotkach. A na zaver: Mame dobu mobilnych telefonov s fotakmi a tato nieje moc priazniva pre ludi, ktory si chcu strazit svoje sukromie. Bezne sa stretavam s tym, ze nevesta nedojde este k oltaru a uz poniektori sa snazia nahrat fotku na FB. S tym sa budete musiet tiez vysporiadat, no to uz nieje predmetom tejto diskusie. Ak budete mat nejakú otázku či už na túto alebo inú tému kľudne mi môžete napísať.
Odpovedať
Profilova fotka
@leanice Pekny den prajem :) Ale urcite ano, s rozumnym clovekom sa da dohodnut uplne na vsetkom a ten kto ma nafotenych mnozstvo svadieb, tak ten prezije jednu, dve rocne kde si nezelaju zverejnenie. Skor zamrzi, ze sa takato svadba nezapocita do mnozstva nafotenych svadieb napr. pri vstupe do niektorych svadobnych asociacii. Nam osobne sa to stava naozaj max. 1-2x rocne. Ako pisala Nag, je mozne ziadat k zmluve o dielo aj licencnu zmluvu. My osobne mame priamo v Zmluve o dielo zahrnuty jeden odstavec tykajuci sa dalsieho nakladania/nenakladania s fotografiami atd. V pripade nezverejnenia samozrejme ziadame "bolestne", nejde o velku sumu, ale aj ta staci na to aby nepovedala kazda druha klientka, ze si nezela zverejnit fotografie. Ale zaroven, aj v pripade povolenia my osobne garantujeme ze fotky kt. idu von vzdy odsuhlasuju mladomanzelia. Bez ich suhlasu by si to fotograf dovolit nemal, ako zeny vieme, ze ten druhy nemusi odhadnut pozu, ktoru fotograf povazuje za uzasnu a nevesta za vykrutenu. :) Co sa tyka kvality odvedenej prace na takejto svadbe - absolutny suhlas s tym, ze kazda jedna svadba musi byt odvedena 100 percentne. Pretoze to robime pre ludi, pre rodiny. Neexistuje aby to fotograf odflakol. A ten pre koho je fotografia hlavny prijem, ten si zle meno urcite nemoze dovolit, isiel by proti sebe. :) Inak ten pribeh o fotografovi od ktoreho vzali karty, tak ten ma sokoval @marekjanicko. :) Nikdy by som takuto svadbu fotit nesla. Davam predsa kozu na trh, rucim za svoje fotky, za svoj styl, za konecnu upravu. Nech im to nafoti ten grafik. :) A kto sa pod to vo finale podpise? Fotograf asi nie, kedze to neupravoval a grafik asi tiez nie, kedze to nefotil. Cele zvlastne a pochybujem, ze toto sa stava casto. :) Hladajte, pytajte sa vzdy na vsetko vopred. Netreba sa bat, ved za opytanie sa nic nedate. Pytajte sa ako nevesta kolko fotiek dostanete, kolko ich budete mat upravenych, v akej kvalite, na varianty s logom/bez, pytajte sa na template zmluvy, na to ci je fotograf backupovany (aby sa nestalo ze mu odide telo a nema nahradne) atd. atd. Kazdy kto to robi s laskou nemoze mat absolutny problem odpovedat vam na otazky a podla mojho nazoru by taketo informacie mali byt komunikovane automaticky hned na zaciatku. Potom ta spolupraca je o to veselsia a bezproblemova. Verim, ze som odpovedala na vsetko. :) Prajem vsetko dobre, Linda
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?