Dvojitá svadba. Ako ju vyriešiť? Poraďte

Profilova fotka
Ahojte, potrebujem poradit, mam v plane dve svadby, jedna bude 7 marca 2007 v i Irsku na urade a druha by sa mala konat 11 augusta 2007 na Slovensku v kostole. Viem ze nie je zakonne mat dve svadby a tak neviem co mi treba na to aby sa to nejako vyriesilo. Ta svadba v Irsku bude len v kruhu par znamich a ta doma tam by mala byt pre celu nasu rodinu. Pocula som ze sa da v kostole vybavit pozehnanie manzelstva. Neviete prosim vas ako sa to vybavuje? Precitala som si na tejto stranke ze existuje na slovensku specialna matrika kde sa eviduju manzelstva uzavrete mimo slovenskej republiky. Na to aby zaevidovali nasu svadbu potrebujem zaslat oznamenie o uzavreti manzelstva,napisane bud matrikou v mojom trvalom bydlisku alebo osobou splnomocnenou na pisanie takychto oznameni v danej krajine. Tymto sposobom by nam uznali ze sme zosobaseny. Ale dalej neviem co robit. Poradte mi. dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
ahoj, tieto temy su urcite rozobrate tu v niektorych diskusiach, len pohladaj.. neviem o tom, ze by dvojity sobas bol nezakonny, ved kopec bab sa vydava najprv v zahranici a potom robi svadbu doma na SK.. matriku matricnych udalosti sl.obcanov, ktore sa stali mimo uzemia SR vedie ministerstvo vnutra.. vela zdaru ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem, pohladam
Odpovedať
Profilova fotka
@dzonka ahoj dzonka. ja zijem v de, kde sme mali svadbu na urade a budeme mat svadbu na slovensku v kostole. nie je to nezakonne, nesmies mat len svadbu dva-krat na urade (cize v zahranici a aj doma) a nesmies mat svadbu najprv v kostole a potom na urade, ale opacne to ide. musis sa dohodnut s fararom, nam staci len sobasny list zo zahranicia a ani ho nemusime dat prekladat. vsetko zalezi len od farara. to by malo byt vsetko, ak tvoj manzel je katolik a nebol este zosobaseny. na poucenia som sa s fararom dohodla tyzden pred svadbou, aj to zalezi len od neho. vela uspechov, nedaj sa odbit a treba si vsetko vydupat, az by ti robil farar problemy.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj bodka7, dakujem za radu. Takze hovoris ze mi staci doniest sobasny list fararovi a vybavit predmanzelsku pripravu a to je vsetko?
Odpovedať
Profilova fotka
skus mu zavolat a dohodni sa snim, nam to stacilo, ale vies ako to chodi u nas na svk, niektore holky co pisali, museli chodit na poucenia v zahranici :-| radsej sa s nim popredu dohodni, nez by si mala prist a bude ti volaco chybat.
Odpovedať
dzonka - ja so presne taký istý prípad: civilný obrad sme mali 6. decembra vo Francúzsku, koncom minulého roka som požiadala o zápis do osobitnej matriky na matrike v mieste môjho posledného trvaléh pobytu (BB), slovenský sobášny list mi prišiel práve predvčerom. Cirkevný obrad (v podstate žiadna právny význam) máme v apríli v Hronseku a potrebujem len doručiť kópiu toho slovenského sobášneho listu z matriky z BB. Keďže to nie je oficiálny sobáš, nepotrebujeme ani tlmočníka. Nám sobášny list zo zahraničia NESTACIL, musel to byť papier s razítkom SR. Ja som evanjelička a na poučenia sme ísť nemuseli, lebo môj manžel je neveriaci.
Odpovedať
Profilova fotka
ja som o zapis do matriky este nepoziadala, bo idem v aprili na svk a pojdem tam osobne.
Odpovedať
Ja som malal tiez svadbu v USA...sobasny list z USA sme museli dat v USA potvrsit apostilou, poslat na slovensko, dat prelozit, podat na matriku v meste bydliska, oni to posielaju na matriku do bratislavy a myslim tym zapisom na tej matrike, ste oficialne zosobaseni aj na slovensku. My tiez planujeme svadbu na Slovensku, ale kedze sme uz oficialne zosobaseni. Bude to uz en neformalne, resp. nepotrebujeme tlmocnika, ale farar musi ovladat aj jazyk, ktoremu bude rozumiet tvoj nastavajuci, pri vymene slubov v kostole. Pripravu tiez nepotrebujeme, kedze sme uz manzelia...ale to fakt zavisi od farara, lebo viem ze thudak je uz vydata v USA,a le jej farar vyzaduje aj tak pripravu (oni si ju robia v USA)
Odpovedať
kuk sem http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p... http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p...
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem vam vsetkym, ste mile
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
ahoj ja mam situaciu podobnu a velmi presne overenu. Berieme sa o par dni v zahranici - civilny obrad a potom v septembri na SVK. tuna nam daju papier, potvrdenie o uzavreti mnazelstva, z matriky. tento musim dat na SVK uradne prelozit - pozor, musi byt vo vacsine pripadov apostillovany (overeny vyssou uradnou mocou) a na matrike - nie specialnej, ale tej, kam podla trvaleho bydliska, ak ho mas stale na svk, partis, poziadas o zapis manzelstva uzavreteho v cudzine. potom mozes mat cirkevny obrad - je to sviatost pozehnania manzelstva, uz nepodpisujes uradne - statne dokumenty, ale len cirkevne. na to treba knaza a podla nabozenstva to, co vyzaduju. v rim,-katolickom kostole je treba absolvovat predmanzelsku pripravu, bud v zahranici, alebo na svk. a samozrejme, krstne listy oboch snubencov. a samozrejme, oznamit kanzovi, ze uradny sobas uz mate za sebou. tak zatim, snad pomoze. ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
suzanna85 • Dnes o 21:40 ahojte babulky, vie mi prosím vás nektorá poradit?v juny tohto roku som uzavrela manželstvo v zahraničí.Bol to cirkevný sobáš.Keďže na moju svadbu nemohla príst všetka rodina a priatelia,plánujem na budúci rok svadbu aj na slovensku....ak je to vobec možné .Tiež som si nesplnila sen o svadobných šatičkách a tak by som si to jednoducho chcela všetko zopakovat.Dozvedela som sa,že civilný sobáš na slovensku už uzavriet nemožem.Neviete ako to je s cirkevným sobášom?dá sa to? dakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
ahoj, kedze to uz bol cirkevny sobas, druhy uz nemoze byt, iba ak by bol ten prvy civilny- cize pred cirkvou je neplatny, urobia ti cirkevny bez problemov, len sa nebude uz spisovat zapisnica o uzavreti manzelstva, pretoze ta je uz zapisana:-)
Odpovedať
Profilova fotka
suzanna: existuje nieco take ako obnovenie manzelskeho slubu, mozno by vam to knaz mohol urobit, ked druhy cirkevny sobas nie je mozny... ked mu vysvetlite okolnosti, myslim, ze by mohol mat pochopenie... ;-) a ak si das "saticky" a potom urobite zurku s rodicmi, tak to bude ako svadba ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
chodi sem este niekto?? Neviete mi poradit, ako je to, ked som mala cirkevny obrad v zahranici, a teraz chcem mat normalny na Slovensku?? Na matrike mi povedali, ze to nie je mozne..Kedze uz mame svadobny list, viem, ze nemusime robit ziadne papierovacky..ale kto nas odda bez podpisovania papierov?? Nikoho z rodiny som na svadbe nemala,mali sme len 2 svedkov, nemala som svadbne saty, ani hostinu..To sme planovali az na doma..Prva svadba bola viacmenej kvoli papierom..a chceme si to teraz vychutnat doma..Obrad by bol teda neformalny..Chceli by sme ho na smolenockom zamku..Vie niekto poradit??
Odpovedať
katka10: nechcem ta klamat ani nijako zavadzat ale zda sa mi nemozes mat svadbu najprv v kostole a potom na urade..opacne by to malo byt ok a ked si precitas prispevky v tejto teme tak to iste napislai aj ine baby
Odpovedať
katka, stormie ma pravdu. Nemozes uz mat dalsiu svadbu, ta jedna v kostole je pravoplatna aj pred uradmi aj pred Bohom :-) neda sa uz ziadna ina. Jedine ze si urobis neformalnu oslavu s rodinou, to je asi vsetko co sa da riesit, alebo vymyslis nejaku peknu alternativu k svadobnemu obradu, ten vsak uz nebude nijako oficialny, mozno len obnovenie slubu alebo nieco podobne a urcite na to nenajdes nijaku 'uradnu' osobu. Vela stastia.
Odpovedať
Profilova fotka
katka10 raz uz mate papier takze pred uradmi ste uz oficialne manzelia takze druhu svadbu vam nikto nespravi..... sisa111 ma pravdu urobte si obnovenie slubu a poziadajte niekoho z vasich blizkych kto zastupi uradnu osobu. Ja som tak bola minuli rok na komaratkynej akoze svadbe a boloto to lepsie ako uradny sobas. Vyberte si krasne romanticke miesto a je to ....:)
Odpovedať
Dik babenky, lu211, chceme to mat na Smolenickom zamku..my sme tuto nasu prvu svadbu povazovali za zasnubenie, niektori ludia vedia, ze sme len zasnubeni a svadba bude neskor..Ok, takze obnovenie slubu- ako presne to prebieha, neviete?? Ja by som potom chcela oslavu normalnu, so starejsim, nebude to nejake od veci?? Takisto som chcela aj druzicky, aj svedka..Je mozne ich mat, ci je to divne??Proste chcem pripravit klasicku svadbu so vsetkym...
Odpovedať
mimochodom, chcela by som obnovenie slubu mimo kostol..ja veriaca nie som, i ked tu bol sobas cirkevny..Poradte prosim..nikdy som sa nicim takym nestretla..dik moc moc
Odpovedať
Katka, obnovenie slubu prebieha celkom podobne ako cirkevny sobas , len namiesto formuliek 'beriem si Ta...' hovorite 'obnovujem svoj manzelsky slub'... Je to cirkevna zalezitost o obnoveni civilneho suhlasu som este nepocula. Obycajne si manzelia takto obnovuju sluby pri nejakom okruhlom vyroci, je to slavnostne a celkom sa za tym hodi aj oslava ;-) Neviem, ci je nutne to mat v kostole, ale vzhladom na to, ze to nema fakticky ziaden formalny vyznam, je to len ustne obnovenie slubu, ziadna administrativa a uradne zaznamy ani podmienky, mozno ten kostol v tomto pripade nebude zavazny.Chce to len najst ochotneho knaza, ktory by to s Vami absolvoval na zamku. Skus sa popytat, urcite sa to bude dat nejako zariadit. :-)
Odpovedať
Baby, neviete, kto okrem farara moze obnovit manzelsky slub??
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte, je tu ešte niekto? Ja by som sa chcela spýtať? Je možné sa zobrať najprv na matrike o 2 svedkoch a potom oficiálna svadba v kostole? Ďakujem za odpoveď :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ano, je to mozne :-) pozor ale, opacny postup mozny nie je
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
prosím Vás nevie mi niekto pomôcť? Manžel je slovák, no má americké občianstvo, teda má aj slovenské aj americké. Ja mám zatiaľ iba slovenské. Svadbu sme mali v USA v októbri tohto roku, ale chceli by sme sa zobrať ako slovenský občania aj tu na Slovensku, keďže je to nás druhý sobáš, nevieme či sa to dá . Alebo ako je to s obnovou manželského sľubu. Svadba v kostole nepripadá z mojej strany, pretože prvé manželstvo som mala uzatvorené v kostole. Veľmi by sme tu chceli svadbu a nechápem, prečo robia s tým také problémy, keď vlastne sa berieme stále tí ostí ľudia a nemeníme partnerov. Ďakujem za pomoc a radu. Bjony
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
---------------------------------- zuzkalinka • Dnes o 11:14 Ahojte, som tu novacik, tak dufam, ze mi poradite... Zijem v zahranici (Taliansko) a s priatelom by sme sa chceli zobrat aj tu v Tal, aj doma na Slovensku. Chcela by som vediet, ci je to mozne vziat sa dva razy... Kedze priatel je Talian, ake doklady potrebuje na to, aby sme sa mohli zosobasit doma na Sk...Viete mi poradit? dakujem
Odpovedať
Tak toto som nevedela, ze dvojita svadba na urade ne nemozna...do kelu, teraz neviem, ako to vyriesit, pretoze priatel je rozvedeny, takze kostol nepripada do uvahy.... :-(
Odpovedať
Ahojte.. mam na vas jednu otazocku, ak sa chcem vydat na matrike iba o dvoch svedkoch a rodicoch a potom neskor urobit velku svadbu v kostole, je to vobec mozne sa znova vydavat v kostole?? je to pre mna velmi dolezite tak prosim o odpoved. dakujem ;-)
Odpovedať
Mozno som sa zle vyjadrila, tak este raz k tej predolsej otazke, je vobec mozne na Slovensku sa vydavat dva krat za toho isteho muza, prvky krat na matrike a druhy krat v kostole? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ivula, tu istu otazku sa o par prispevkov vyssie pyta v.elen... a odpovedam stale rovnako, ano je to mozne, opacny postup mozny nie je ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?