Pozor na podvody v bazári

V poslednom čase sme v bazári zaznamenali viacero ponúk od podvodných kupcov. Ide o tzv. nigérijské podvody, ktoré sú v prostredí internetu známe už niekoľko rokov. Zväčša podvody prebiehajú tak, že vám podvodníci napíšu správu alebo mail, v ktorom vám ponúknu niečo, čo znie tak dobre, že to nemôže byť pravda :)

V čom nigérijské podvody spočívajú?

Nigérijské podvody majú rôzne podoby, u nás sa prejavujú tak, že do bazáru pod inzerát napíše správu neregistrovaný, anglicky hovoriaci záujemca, ktorý chce odkúpiť tovar za vyššiu sumu, ako je uvedené v inzeráte. Podmienky predaja určuje tak, že peniaze odošle na účet až vtedy, keď mu predajca tovar odošle a pošle číslo balíka. Následne sa už neozve a peniaze samozrejme nepošle.

Druhý spôsob podvodu spočíva v tom, že záujemca vám pošle akési falošné potvrdenie o tom, že peniaze vložil na váš účet, ale banka tieto peniaze blokuje a pošle ich až vtedy, keď im zašlete naskenovaný podací lístok. Potom napíše, že v banke došlo k chybe a stiahla dvojnásobnú sumu, a vy musíte uhradiť polovicu sumy na účet podvodníka, aby banka peniaze uvoľnila a poslala celú sumu späť.

Aj napriek tomu, že ich predajné postupy znejú úplne absurdne, veľa ľudí sa nechalo oklamať a prišli o tovar aj peniaze. U nás sa tieto podvody vyskytujú hlavne pri inzerátoch so svadobnými šatami, no nie je vylúčené, že podvodníci prejavia záujem aj o tovar z iných sekcií bazáru.

Ako sa nenechať podviesť?

S podvodnými kupcami polície niektorých štátov už roky bojujú, no doteraz sa ich nepodarilo úplne zastaviť. Ani naše sily nestačia k tomu, aby sme podvodníkom zabránili vstúpiť na našu stránku a reagovať na vaše inzeráty.

Odporúčame vám, aby ste na anglické správy pod inzerátmi nereagovali. Zväčša sú ponuky podvodníkov veľmi lákavé, no zároveň úplne klamlivé. Vyhýbajte sa aj odpovediam na správy, ktoré sú písané lámavou slovenčinou (pravdepodobne preložené z angličtiny cez Google Translator). Všetky obchody realizujte iba na území Slovenska, kde sa v prípade problémov môžete obrátiť na nás alebo na slovenskú políciu.

Pomôcť by vám mohla aj táto rozsiahla diskusia, kde používatelia, ktorí s podvodníkmi majú skúsenosti, píšu mailové adresy, z ktorých sa im podvodníci ozvali. Ak aj vy máte podobnú skúsenosť, podeľte sa s nami o ňu a varujte nás. 

http://www.mojasvadba.sk/forum/mojasvadba-sk/pozor-na-nigerijsky-podvod

Buďte v obchodovaní v bazári dôslední a nenechajte sa zlákať falošnými kupcami. Veľmi by nás mrzelo, keby takýmto spôsobom prídete o svoje svadobné šaty a možno aj peniaze. Šírte túto správu ďalej a spolu sa postaráme o to, aby podvodníci u nás nemali šancu :) 

  • ywaywamno mne tak isto prisiel dnes presne ten isti text ako tebe 🙂 a som rada ze som si to precitala dakujem pekne 🙂
    • alexis9Večný problém tieto podvody 😒 mne chodia temer týždenne správy od tých hnusákov 😒 lezie mi to na nervy...
      • 3fachmne dnes dosli dve na svadobne saty ktore predavam som to hned zmazala
        • kristina_1DKujeeeem. Zdalo sa mi to divnee ked mi ponukli o 130e viac ako som udala.
          • mima1Myslim ze tento canok by mal byt aspon kazdy den medzi spravami lebo vzdy sa najde niektora co sa na toto opyta
            • cellitamne sa stala taka ista vec zhruba pred mesiacom, DAVAJTE SI OBROVSKY POZOR, KTO SA ZAUJIMA O VASE SATY A AKYM SPOSOBOM ICH CHCE KUPIT..chvalabohu su moje saty spat u mna, ale prisla som o dost vysoku ciastku penazi pod tlakom zo strany kupujucej..budte opatrne nevesticky 🙂
              • dalylaAj mne prišla pred dvoma dňami správa na svadobné šaty od neregistrovaného záujemcu a samozrejme anglicky písajúceho , nereagovala som na inzerát.
                • janamartish
                  AUTOR
                  @dalyla  Správne 🙂
                  • dalylaPrišla mi správa z mailu, spainard009@gmail.com 
                    pozor - podvodníci.
                    • dalylaDnes mi prišla ďalšia správa na svadobné šaty z iného mailu suvi.paula149@gmail.com
                      • Radka TejováMne dnes prisla presne tato sprava z tohoto emailu hakanberg14@gmail.com pisala som si s nou a napisala mi ze chce kupit hned tie saty zaplati aj postovne a posle mi dopredu peniaze na ucet myslite ze aj to klam? Dakujem
                        • kattrussmne dosla dneska sprava misulka291@gmail.com 
                          pridavam adresu
                          NAME : Ojo Owolabi
                          ADDRESS: No 20 Asipe Road UI
                          CITY: Ibadan
                          STATE: Oyo
                          ZIP CODE: 23402
                          COUNTRY: NIGERIA
                          Phone Number: 2348063682173
                          • milaciky@kattruss  aj mne od nej od neho prišla uz druha sprava
                            • kattruss@milaciky  ja som ani neodpisovala uz potom
                              • slnecnicepresne aj mne od misulky291!!